door 3DJack van deviantart & Edward Abraham van 1024 Web Solutions

Als je bedenkt wat er in een korte tijd kan worden gedaan, zal het bouwen van een beter pakket waarschijnlijk niet op die lijst staan. Maar wat als het kan? Wat als u in slechts vijf minuten uw afdrukkwaliteit kunt verhogen en de kosten kunt verlagen? En de kers op de taart: de meeste operators weten al wat ze moeten doen. Er is geen training vereist of beperkingen op de pers die kunnen worden gebruikt om het te laten gebeuren.

Laat ik beginnen met te vertellen hoe ik tot deze conclusie ben gekomen; het duurde veel langer dan vijf minuten. Ik begon in de grafische industrie toen ik negentien jaar oud was. Na vele jaren op verschillende afdelingen te hebben gewerkt en een scala aan ervaringen te hebben opgedaan, merkte ik dat er één constant probleem was: de strijd om de afdrukkwaliteit te behouden vanwege vuile rasterwalsen. Het lijkt erop dat dit probleem en de strijd om het op te lossen al zo lang bestaat als flexodruk bestaat.

We weten allemaal dat een van de belangrijkste factoren voor een goede printkwaliteit de reinheid van rasterwalsen is. Wanneer een rol nieuw is en de juiste stappen worden genomen, is de afdrukkwaliteit geweldig. Maar dat verandert snel als de cellen verstopt raken met opgedroogde inkt. Dan beginnen de vragen te stromen: 'Is deze afdrukkwaliteit nog acceptabel?' 'Moeten we dit loslaten of wordt het bevel afgewezen?' 'Hebben we de broodjes niet net schoongemaakt?' Het wordt al snel een alledaags gedoe. Niemand wil de productie stoppen om rasterwalsen te reinigen; tijd is geld.

Nadat ik me realiseerde dat er niet veel opties waren om de rasterwals schoon te houden zonder tijd te verliezen, begon ik mijn eigen alternatief te ontwikkelen. Ik ging op zoek naar de juiste materialen, die rechtstreeks op de printcilinder zouden worden bevestigd. Tijdens mijn onderzoek reisde ik naar Europa en ontmoette daar fabrikanten. Na studie, testen en opnieuw testen met meerdere materialen, was ik eindelijk tevreden met de resultaten van microvezel.

Het duurt vijf minuten of minder om een Reinigingsplaat voor microvezel rasterwalsen op de meeste machines. En het is hetzelfde principe als de drukplaten die operators al weten te monteren. Het beste gedeelte? Zodra de plaat is gemonteerd, reinigt deze de rasterwals terwijl de pers draait. Geen gedwongen stilstand meer.

 

Wat als u uw afdrukkwaliteit kunt verbeteren en de kosten kunt verlagen in slechts vijf minuten


Door Dominik Mietus
Dominik Mietus